BMW electric charging

PROPULSIE SUSTENABILĂ ŞI IMPRESIONANTĂ

Cum arată viaţa de zi cu zi alături de un plug-in hybrid? Pentru o familie din München, sistemul de propulsie variabil – atât cu motor electric, cât şi cu motor cu combustie internă – a reprezentat un partener de încredere timp de mulţi ani. În cursul unei zile petrecute alături de noul BMW X3 xDrive30e, aceştia ne oferă o perspectivă asupra modului în care mobilitatea flexibilă schimbă viaţa unei familii.

 

Citeşte în continuare
Propulsie sustenabilă şi impresionantă

Luni dimineaţă, în centrul oraşului München: Christian şi soţia sa, Gisela, pregătesc micul dejun. Această micuţă familie îşi începe întotdeauna ziua împreună. Isabel, în vârstă de opt ani, a terminat de făcut ghiozdanul şi se agită prin bucătărie. Felix, bebeluşul lor de şapte luni, începe să se trezească în braţele tatălui său. A sosit momentul: Înainte de a merge la muncă, Gisela vrea să o ducă mai întâi pe Isabel la şcoală şi apoi să-l lase pe fiul ei la creşă. Gisela are o funcţie de conducere în cadrul unei companii multinaţionale care produce electrocasnice, iar Christian, expert în transformare digitală, lucrează adesea de acasă. Labradorul lor, Murphy, stă confortabil în culcuşul său şi supraveghează atent agitaţia din casă. „Tati, pot să scot eu cablul de data asta?”, întreabă Isabel. O să mai dureze câţiva ani până va putea conduce automobilul părinţilor ei, un BMW X3 plug-in hybrid, dar deja s-a îndrăgostit de ideea de mobilitate electrică.

Citeşte în continuare

BUCURIA CONDUCERII SUSTENABILE

Isabel a crescut în preajma automobilelor care pot fi încărcate la priză. În urmă cu şase ani, Christian şi-a început aventura în lumea automobilelor plug-in hybrid cu un BMW i8, pe care familia îl foloseşte acum ca o a doua maşină. Automobilele plug-in hybrid (sau PHEV-uri, de la „Plug-In-Hybrid Electric Vehicle”) combină un motor pe benzină cu un motor electric şi o baterie de înaltă tensiune corespunzătoare. Acest lucru ajută la îmbunătăţirea consumului de combustibil şi la reducerea emisiilor de CO2. De aceea, Christian şi-a montat în garaj o staţie de încărcare cu două cutii de perete. „Inovaţia şi sustenabilitatea m-au pasionat dintotdeauna. De aceea am ales BMW i8 atunci. Interacţiunea dintre cele două sisteme de propulsie asigură performanţe superioare şi o putere de acceleraţie mai bună. Odată ce te obişnuieşti cu automobilele electrice, n-o să mai vrei să mai conduci vreodată altceva.” Dar după ce fiul său, Felix, şi căţelul Murphy s-au alăturat familiei, necesităţile privind spaţiul şi cerinţele pentru maşina familiei s-au schimbat. De aceea, familia a ales să-şi ia noul BMW X3 xDrive30e. Părinţii împart automobilul plug-in hybrid; rutinele lor zilnice sunt coordonate perfect.

 

Citeşte în continuare

DISTANŢE SCURTE PRIETENOASE CU MEDIUL

După ce lasă copiii la şcoală şi la creşă, Gisela foloseşte staţia de încărcare din parcarea clădirii unde lucrează pentru a încărca noul BMW X3. "Cu plug-in hybrid putem parcurge distanţe scurte, pentru care în mod normal n-am utiliza maşina, cu ajutorul energiei electrice obţinute în mod ecologic. Îi pot duce pe Isabel la şcoală şi pe Felix la creşă şi înapoi acasă fără să mă gândesc de două ori." La locul de muncă anterior, Gisela putea să se deplaseze toată săptămâna între locuinţa sa şi birou utilizând doar energie electrică. "Pe-atunci aveam un BMW 225xe Active Tourer plug-in hybrid pe care l-am folosit mult timp pentru a face naveta până la Lauingen (Donau), un oraş situat la nord-vest de München. Mergeam acolo luni şi mă întorceam joi. Aveau o staţie de încărcare chiar în parcarea primăriei – era perfect. Ce am apreciat cu adevărat la acel plug-in hybrid era acceleraţia sa impresionantă. La fel ca automobilul nostru BMW X3, maşina putea fi manevrată foarte uşor în traficul din oraş şi puteai reacţiona rapid în orice situaţie.

Este ora prânzului. Christian îl scoate pe căţelul Murphy la plimbare şi se îndreaptă spre biroul soţiei sale pentru a lua cheile de la BMW X3, apoi copiii de la şcoală şi de la creşă. După aceea, vor face o excursie scurtă la Grădina Englezească pentru a se juca puţin înainte ca Christian să folosească maşina pentru a merge la o întâlnire de afaceri programată în această după-amiază. Soarele a strălucit toată ziua - dar imediat ce căţelul este scos afară brusc începe să plouă. "Ce vreme câinească", spune Christian cu un zâmbet pe faţă. "Asta îmi aduce aminte de primele zile petrecute cu BMW i8. A durat ceva până ne-am obişnuit cu maşina. La un moment dat, chiar am sunat la Centrul de Service BMW pentru că nu ştiam sigur dacă am voie să încarc maşina în timp ce plouă. Astăzi, desigur, ştiu că nu-i nicio problemă."

Citeşte în continuare

CONDUCERE INTELIGENTĂ

BMW Electromobility

Sustenabilitatea este foarte importantă pentru toată familia.

"BMW X3 are suficient spaţiu pentru toţi membrii familiei, este flexibil şi perfect pentru orice oraş şi orice aventură care implică distanţe lungi", spune Christian. El şi soţia lui încearcă să se plimbe cât mai mult cu putinţă folosind energia electrică. "Dacă o staţie de încărcare este ocupată şi încărcarea nu este posibilă, mă enervez puţin. Pentru că asta înseamnă că e posibil să merg 30 de kilometri fără să pot utiliza energie electrică." Şi doar aşa îi place să se deplaseze. "Senzaţia pe care o ai atunci când apeşi pedala şi maşina reacţionează instantaneu cu putere maximă şi porneşte de pe loc: N-aş renunţa niciodată la senzaţia asta."

LUMINĂ ALBASTRĂ - CONDUCERE SUSTENABILĂ

După-amiază, familia s-a întors acasă şi ia o gustare în apartamentul lor din Maxvorstadt. Christian mai dă un telefon, apoi se întoarce la BMW X3-ul care îl aşteaptă în parcarea subterană. Are o întâlnire cu un client la marginea Münchenului, aşa că astăzi va merge puţin pe autostradă. "Aici poţi profita cu adevărat de acceleraţia suplimentară conferită de motorul electric", spune Christian. "Un alt avantaj este autonomia extinsă. Când recuperez, adică atunci când iau piciorul de pe pedala de acceleraţie, energia cinetică este transformată în energie electrică şi transferată în baterie - astfel, autonomia mai creşte cu un kilometru." Cu puţin timp înainte de a ajunge la destinaţie, dar nu prea devreme, BMW X3 comută automat la sistemul de propulsie convenţional.

Cum sunt percepuţi de public cei doi pionieri ai maşinilor electrice? Christian spune că sunt menţionaţi des în discuţii, dar şi că sunt asociaţi mereu cu protecţia mediului. Isabel a observat rapid că acest tip de maşini este ceva cu adevărat special. Christian continuă povestea: "Afişajul prezintă tipurile de propulsie în culori diferite - albastru înseamnă motorul electric, roşu/portocaliu înseamnă motorul cu combustie internă. Când modul sport este activat, aşa cum i-am explicat şi ei, culoarea roşu/portocaliu indică mai multă putere, dar acest lucru are şi un impact mai mare asupra mediului. Când am comutat pe modul sport pentru prima dată în BMW X3, m-a mustrat de pe bancheta din spate - atât de mult a afectat-o."  

E deja întuneric afară când Christian cuplează BMW X3 xDrive30e la staţia de încărcare de acasă. În timp ce PHEV-ul familiei se încarcă în garajul subteran, şi Christian îşi reîncarcă propriile baterii. Sursa sa de energie este timpul petrecut alături de familia lui. Mâine este o nouă zi - şi poate că de data asta o să aibă parte de mai mult soare când va ieşi cu Murphy la plimbare.

Citeşte în continuare