Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, protecţia mediului înconjurător

LIDER ÎN PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR.

Cu o strategie sistematică de sustenabilitate, BMW Group stabileşte noi standarde în industria auto.

LIDER ÎN PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR.Cu o strategie sistematică de sustenabilitate, BMW Group stabileşte noi standarde în industria auto.

Pentru BMW Group, plăcerea de a conduce înseamnă mai mult decât mobilitate. Acest lucru se datorează faptului că sustenabilitatea este un aspect esenţial pentru noi, şi unul în cazul căruia nu facem concesii. Dimpotrivă, ne îndreptăm spre viitor cu o strategie complet nouă şi consistentă care se extinde în afara sferei noastre de influenţă şi, în acelaşi timp, ridică sustenabilitatea la un nou nivel.

Pentru a obţine o protecţie eficientă a mediului înconjurător, am lucrat timp de decenii la evaluarea duratei de viaţă a automobilelor noastre – începând de la resursele folosite, consumul de energie şi până la reciclare. Acesta este unul dintre motivele pentru care niciun alt competitor din prezent nu se poate compara cu noi în privinţa numărului de modele electrice din gama sa şi a celor peste 500.000 de automobile livrate clienţilor noştri. Iar pentru a asigura şi mai multă flexibilitate privind trenurile de rulare alternative, ne concentrăm de asemenea şi asupra dezvoltării sistemelor de propulsie care folosesc celule de combustie cu hidrogen. Astfel, pas cu pas, urmărim noi căi spre un viitor fără emisii de noxe şi mult mai prietenos cu mediul înconjurător.

Citeşte în continuare
SUSTENABILITATEA ESTE UN SUBIECT DECISIV PENTRU VIITORUL SOCIETĂŢII NOASTRE. DE ACEEA ESTE ATÂT DE IMPORTANT SĂ STABILIM DIRECŢIA CORECTĂ ACUM, ÎN ACESTE MOMENTE PLINE DE PROVOCĂRI. DE FAPT, CHIAR VOM GRĂBI LUCRURILE.
Oliver Zipse – Director al Consiliului de Administraţie al BMW AG
Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, lanţ valoric al producţiei ecologice

STABILIREA DIRECŢIEI ÎN LANŢUL CU VALOARE ADĂUGATĂ.

Ştim cum să abordăm conceptul de sustenabilitate din punct de vedere holistic. De aceea aplicăm efectul compensării în timpul dezvoltării automobilelor noastre. Abordarea noastră „Design pentru reciclare” îşi produce efectele încă din stadiul de dezvoltare şi stabileşte cerinţele pentru dezvoltarea şi proiectarea tehnică a automobilelor noastre, optimizate pentru conceptul de reciclare. Setul nostru de principii dictează că, atunci când se justifică din punct de vedere tehnic, ecologic şi economic şi este realizabil, folosim materii prime reciclate sau regenerabile. Scopul nostru este obţinerea unui lanţ valoric sustenabil care acoperă propriile necesităţi cu materii prime reciclate şi regenerabile – inclusiv alimentarea cu energie. Trebuie să recunoaştem că încă nu am ajuns în acel punct – dar am obţinut rezultate inovatoare şi de succes de-a lungul acestui proces.

RECICLAREA CA FACTOR ESENŢIAL.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, reciclarea în producţia ecologică

În drumul către o producţie sustenabilă, economică din punct de vedere al resurselor şi durabilă pe viitor, reciclarea materialelor este un factor esenţial pe care îl folosim ca avantaj. Cu BMW i3, am creat un automobil care probabil ilustrează cel mai bine strategia noastră, datorită ratei sale de reciclare de 95%. De asemenea, interiorul acestuia este creat în proporţie de 30% din kenaf, un material obţinut din hibiscus regenerabil. Pentru a produce materialele textile, folosim o fibră specială fabricată din granule realizate din sticle PET reciclate. Alături de planificarea inteligentă a produselor noastre, refolosirea materialelor în forma substanţelor reciclate este, de asemenea, bine ancorată în lanţul nostru cu valoare adăugată. Oferim de asemenea bateriilor noastre pentru automobile, o „a doua viaţă” în sistemele staţionare de depozitare, unde le folosim pentru a alimenta cu energie pură. Acestea fiind spuse, acum putem deja să reciclăm deşeurile generate în producţia noastră internă în proporţie de 99%.

RECICLAREA AUTOMOBILELOR NOASTRE CARE SE AFLĂ LA SFÂRŞITUL DURATEI DE VIAŢĂ.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, reciclarea automobilelor rulate în producţia ecologică

Chiar şi atunci când călătoria a luat sfârşit pentru un automobil BMW, acesta rămâne o parte importantă a lanţului cu valoare adăugată. La urma urmei, nu considerăm automobilele aflate la sfârşitul duratei de viaţă nişte simple deşeuri pe care trebuie să le eliminăm, ci o sursă esenţială de materii prime secundare. Prin întoarcerea automobilelor aflate la sfârşitul duratei de viaţă, a componentelor individuale şi a materialelor în ciclul de materii prime, reciclarea produselor noastre reprezintă unul dintre cele mai importante avantaje pentru obiectivul nostru de a obţine o producţie care economiseşte resurse şi este mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător. În 30 de ţări şi împreună cu companiile locale de vânzări, am introdus deja reguli pentru returnarea automobilelor care se află la sfârşitul duratei de viaţă şi oferim reutilizarea compatibilă cu mediul înconjurător la peste 2.800 de centre de colectare. De exemplu, în München, clienţii noştri au oportunitatea de a-şi preda automobilul la Centrul de Reciclare şi Dezmembrare (RDZ). În plus faţă de primirea automobilelor care se află la sfârşitul duratei de viaţă, lucrăm în mod constant la noi concepte şi măsuri pentru a continua să creştem rata noastră de reciclare.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, producţia ecologică

PRODUCŢIA RECONCEPUTĂ.

Nu dorim doar să facem parte dintr-un viitor sustenabil – ci să fim forţa care conduce spre acest viitor. Pentru a putea atinge acest obiectiv, am semnat în anul 2001 Declaraţia Internaţională privind Producţia Ecologică parte a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu. Acest lucru înseamnă că ne-am luat angajamentul de a menţine efectele pozitive asupra mediului înconjurător şi de a folosi un nivel cât se poate de scăzut de resurse în producţia noastră globală. Însă, acest lucru nu este de ajuns pentru noi, şi de aceea strategia noastră mult mai strictă de sustenabilitate acoperă şi mai multe puncte importante. Pentru a monitoriza şi a analiza măsurile, am introdus sisteme de management al mediului înconjurător în acest scop, în toate locaţiile de producţie, iar acestea beneficiază în continuare de optimizări şi de dezvoltare. Doar în acest mod putem să ne îndeplinim ambiţia de a demonstra eficienţa standardelor şi a reglementărilor noastre.

Pe lângă extinderea continuă şi folosirea energiilor regenerabile şi a materiilor prime regenerative în producţia noastră, stabilim de asemenea şi o direcţie importantă prin operaţiunile noastre de reciclare. Începând din anul 2006, am putut să reducem nivelul de deşeuri şi de emisii de CO2 per automobil produs cu peste 70%. Şi lucrăm în continuare la ridicarea acestui standard. De aceea nu este nicio coincidenţă faptul că valorile noastre pentru emisiile de CO2 per automobil produs, de exemplu, sunt cu mult sub celelalte valori din industria auto din Germania.

PRACTICA SUSTENABILITĂŢII ÎN FABRICILE NOASTRE DE PRODUCŢIE.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, fabrica ecologică de producţie de la Leipzig

Fabrica BMW Group din Leipzig.

Aerul este plin de eficienţă – fabrica BMW Group din Leipzig este una dintre cele mai moderne şi mai sustenabile locaţii de producţie de automobile din întreaga lume. Încă din anul 2013, automobilele cu tren de rulare electric şi şasiu uşor, creat din plastic ranforsat cu fibră de carbon (PRFC), au fost produse aici. Aceasta este prima fabrică de automobile din Germania care funcţionează în mare măsură cu electricitate produsă de patru turbine eoliene, construite special în apropierea acesteia. Cu ferma de baterii inovatoare care cuprinde aproximativ 700 de baterii BMW i3 de înaltă tensiune, urmărim un număr de măsuri în acelaşi timp pentru a obţine managementul eficient al resurselor şi al energiei în producţie. În primul rând, lucrăm constant spre extinderea duratei de viaţă a bateriilor. În al doilea rând, ferma de baterii stochează surplusul de energie de la turbinele eoliene atunci când producţia depăşeşte cererea, iar apoi poate folosi acest surplus atunci când rezerva de energie electrică este scăzută. Astfel, contribuim la stabilitatea reţelei publice de energie.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, fabrica de producţie ecologică Dingolfing

Fabrica BMW Group din Dingolfing.

Un lider datorită măsurilor radicale: Dingolfing, cea mai mare fabrică BMW Group din Europa, a reuşit să înregistreze scăderea cu o treime a consumului de resurse şi a emisiilor de noxe, în ultimii zece ani, datorită utilizării tehnologiilor şi a echipamentelor inovatoare de producţie. Cu aceste eforturi, noul centru de energie se bazează pe generarea extrem de eficientă a energiei electrice şi termice, cu ajutorul unei centrale mixte electrice şi termice (CHP). Aceasta transformă gazul în electricitate şi exploatează căldura rezultată din acest proces ca o sursă de energie. Datorită staţiei CHP şi a celui mai mare sistem de panouri fotovoltaice din Germania, fabrica produce acum aproape jumătate din propria cerere de energie electrică. Jumătatea rămasă este acoperită exclusiv de energia electrică verde de la furnizori externi de energie. În special în managementul şi în eliminarea deşeurilor, aspiraţiile privind o strategie de sustenabilitate la nivelul întregii companii sunt mari. Şi aici fabrica Dingolfing reuşeşte să obţină valori maxime datorită măsurilor eficiente de reciclare, precum sistemul de presare inovator cu o rată impresionantă de reciclare de 99,8%.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, fabrica de producţie ecologică Shenyang

Fabrica BMW Group din Shenyang.

Mai multe inovaţii, mai puţine emisii de noxe: pe lângă fabricile noastre de producţie din Europa şi Brazilia, pentru care deja cumpărăm energie electrică exclusiv din surse regenerabile, lucrările noastre în fabrica Shenyang au creat cea mai eficientă fabrică fotovoltaică BMW Group până în prezent, cu o putere maximă de 15,1 megawaţi.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, proiect

SUNTEM DETERMINAŢI DE RESPONSABILITATE.

Cu proiecte precum „Cobalt For Development” (trad. „Cobalt pentru dezvoltare”) aducem strategia noastră de sustenabilitate în mediul înconjurător, pas cu pas, şi astfel în toate etapele. Prin recomandările noastre, dar şi prin sprijin şi promovare, ne putem asigura că partenerii noştri din lanţul de furnizori îndeplinesc, de asemenea, în mod sistematic standardele noastre sociale şi de mediu înalte.

BATERIILE NOASTRE DE ÎNALTĂ TENSIUNE: O POVESTE DE SUCCES.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, baterii

Refolosirea bateriilor noastre.

Eficient până la ultimul volt: în timpul „celei de-a doua vieţi”, bateriile pentru automobilele noastre sunt folosite în sistemele staţionare de depozitare, cu care ne echipăm în mod succesiv locaţiile din întreaga lume. Astfel, integrăm resurse regenerabile de energie în reţeaua electrică, crescând astfel stabilitatea şi scăzând costurile de energie pentru consumatori. Progresăm în continuare către ţinta noastră de a obţine producţie locală fără emisii de CO2. Cel mai bun exemplu este fabrica BMW Group din Leipzig cu o fermă de baterii care cuprinde aproximativ 700 de baterii BMW i3. Ca şi soluţie de stocare pentru energiile regenerabile, acestea ajută la stocarea surplusului de energie eoliană, ca mai apoi să o integreze înapoi în reţeaua electrică. În plus, acestea scad şi costurile de energie pentru producţie.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, reciclarea bateriilor

Reciclarea bateriilor noastre.

În cazul bateriilor care şi-au depăşit termenul limită de utilizare în depozitul staţionar, obţinem şi aici o creştere constantă a ratei de reciclare pentru resursele valoroase. Prin acest proces obţinem materiale reciclate de înaltă calitate pentru producţia noilor baterii litiu-ion. În 2020, împreună cu partenerii noştri, am obţinut o rată de reciclare de 96% la nivelul bateriilor.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, furnizor de baterii

Eficienţa resurselor furnizorilor noştri.

Stabilim noi tendinţe, chiar înainte de producţie: în calitate de pionier în domeniul sustenabilităţii, cuvântul nostru este extrem de important pentru furnizorii noştri, iar noi ne folosim de acest lucru. În calitate de participanţi în „Carbon Disclosure Project” (CDP, trad. „Proiectul de dezvăluire a cotelor de CO2”), ne sprijim toţi furnizorii să ia măsurile necesare pentru a reduce emisiile de CO2 şi pentru a creşte procentul de energii regenerabile. De asemenea, am stabilit prin contractul cu producătorii noştri de baterii că doar electricitatea verde va fi folosită în producţia externă a bateriilor noastre, aflate la cea de-a cincea generaţie.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW, mobilitate

ORIENŢAŢI SPRE SUSTENABILITATE: MOBILITATEA URBANĂ.

Aspiraţia noastră este să depunem toate eforturile posibile în orice moment – în special atunci când vine vorba despre plăcerea sustenabilă de a conduce. De aceea urmărim noi căi în industria auto prin obiectivele companiei noastre şi implementarea acestora – căi pe care le deschidem de asemenea şi clienţilor noştri prin cea mai mare flotă de automobile electrice din întreaga lume.

Însă nu ne mulţumim doar cu atât: cu ajutorul „BMW eDrive Zones”, sprijinim implementarea treptată a zonelor fără emisii sau cu emisii scăzute din oraşele şi zonele urbane europene. „BMW eDrive Zones” este un serviciu digital pentru modelele BMW plug-in hybrid care recunoaşte automat aceste zone ecologice – şi acţionează. Atunci când automobilul intră în această zonă, acesta trece automat la modul de rulare integral electric şi traversează astfel această zonă fără emisii de noxe. În acest sens, BMW oferă chiar şi recompense: prin programul „BMW Points”, sunt acumulate puncte pentru fiecare kilometru condus în mod integral electric – iar aceste puncte sunt chiar dublate în zonele ecologice. Punctele pot fi apoi folosite, de exemplu, pentru a-ţi încărca automobilul electric în mod gratuit a staţiile publice, prin intermediul serviciului de încărcare de la BMW.

Electromobilitate BMW, sustenabilitate BMW în cadrul BMW Group

Mai multe despre sustenabilitatea la BMW Group.

Electromobilitate BMW, BMW EfficientDynamics

Aş dori să descopăr BMW EfficientDynamics.

Electromobilitate BMW, modele BMW electrice

Aş dori să descopăr modelele BMW electrice.

Electromobilitate BMW, sumar electromobilitate BMW

Aş dori să mă întorc la sumar.

Electromobilitate BMW, modele BMW plug-in hybrid

Aş dori să descopăr modelele BMW plug-in hybrid.

Electromobilitate BMW, încărcare BMW

Aş dori să aflu mai multe despre încărcare.

Electromobilitate BMW, autonomie BMW

Aş dori să aflu mai multe despre autonomie.