The 4 - Magia formelor

THE 4 – MAGIA FORMELOR.

„Fiecare linie are un caracter special”

Noul BMW Seria 4 Coupé reinterpretează aspectul clasic coupé. Designul reconceput este definit de noi linii cu caracter puternic şi împrumută forma istorică a grilei frontale BMW. Designerul Seungmo Lim descrie cum emoţiile şi dinamica sunt create de jocul important dintre linii, lumină şi contururi – şi care elemente ale automobilului BMW Concept 4 se reflectă şi în producţia de serie.

Citeşte în continuare
THE 4 – MAGIA FORMELOR.„Fiecare linie are un caracter special”
The 4 - Magia formelor
The 4 - Magia formelor

DESIGNUL BMW SERIA 4 COUPÉ PRIN OCHII LUI SEUNGMO LIM.

Seungmo Lim îngenunchează înaintea părţii spate a noului BMW Seria 4 Coupé. Luminile puternice din tavanul încâperii circulare a Centrului de Inovaţie şi Dezvoltare BMW (FIZ) scot în evidenţă automobilul, simulând o prezentare auto pe scenă. Cu mâna dreaptă, designerul indică dincolo de stopurile tridimensionale.

 

„Perspectiva cu trei sferturi din partea spate este una dintre favoritele mele. Reflecţia de pe aripa spate puternică şi linia orizontală întreruptă dintre cele două arcade ale roţilor definesc personalitatea noului coupé,” explică Lim, făcând un pas în spate.

 

„Văzută din lateral, linia pare să se asemene cu o boltă, însă privită de sus aceasta pare concavă, permiţând luminilor şi umbrelor să formeze o parte laterală continuă. În acelaşi timp, această linie separă înălţimea automobilului în două jumătăţi armonioase, oferindu-i agilitate elegantă şi dinamism – chiar şi atunci când automobilul nu se află în mişcare.”

Automobilul concept este ca un trailer pentru un nou film.
Designerul Seungmo Lim
The 4 - Magia formelor
The 4 - Magia formelor

ÎNCEPUTUL POVEŞTII BMW SERIA 4 COUPÉ.

Linia principală deosebită este unul dintre elementele care pot fi regăsite şi la BMW Concept 4. În cadrul premierei acestuia la salonul auto IAA 2019 (Frankfurt, Germania), automobilul concept a scris un nou capitol în fascinaţia modelelor coupé prin prezentarea unei mostre din ceea ce avea să devină modelul de serie. Acum, noul BMW Seria 4 Coupé îşi spune povestea. Iar aceasta începe cu o coală albă de hârtie.

 

„Prin noul BMW Seria 4 Coupé, am vrut să creez un coupé deosebit care are cât mai puţine linii posibile”, ne împărtăşeşte Seungmo Lim. „Un model de serie este întotdeauna subiectul multor necesităţi din punct de vedere al designului. Provocarea pentru designer este de a crea un automobil unic şi dezirabil în cadrul normelor existente.”

 

Aspectul modelului BMW Seria 4 Coupé este similar cu cel al BMW Concept 4, în ciuda faptului că suprafeţele şi liniile sunt clar diferite. Dar care sunt diferenţele dintre un automobil concept şi un model de serie? „Un automobil concept este ca un trailer pentru un film sau ca o prezentare de modă haute couture,” explică designerul. „BMW Concept 4 este creat pentru a reprezenta esenţa mărcii şi noua direcţie într-un mod extrem de precis. La urma urmei, normele modelelor de serie nu se aplică aici. Astfel, a fost posibil să simplificăm plăcuţele de înmatriculare, luminile sau senzorii şi să ne concentrăm mai mult pe forma pură a automobilului.

 

Cu BMW Concept 4, am vrut să pun mai mult accent pe sportivitatea elegantă a unui model BMW Coupé. Capota alungită, ampatamentul lung, linia înclinată a plafonului şi consolele scurte: toate acestea descriu silueta şi proporţiile unui BMW Coupé într-o formă modernă şi elegantă.”

 

Noul BMW Seria 4 Coupé primeşte de asemenea şi o nouă caroserie, datorită suprafeţelor sale clasice. „Jocul armonios dintre volumul şi contururile extrem de precise şi reduse ca număr creează o dinamică extraordinară.”

Înaintea primei schiţe, mereu îmi imaginez cum va arăta automobilul în oglinda retrovizoare. Iar noul BMW Seria 4 va lăsa o impresie de durată.
Designerul Seungmo Lim
The 4 - Magia formelor
The 4 - Magia formelor

PRIMA IMPRESIE CONTEAZĂ.

Atunci când creează un nou automobil, designerul Seungmo Lim îşi imaginează mereu modul în care clienţii vor întâlni pentru prima dată maşina. „Pe drum, în showroom sau în oglinda retrovizoare – prima impresie a automobilului trebuie să fie una puternică şi să te determine să spui: „Wow! Acesta este clar un BMW”. Mereu schiţez un concept sub lumina reflectoarelor pe scenă. Publicul trebuie să se imagineze în viitorul BMW,” detaliază Lim.

Există trei tipuri de automobile concept la BMW. Automobilele din gama BMW Vision sunt menite să ilustreze viziunea futuristă a mărcii. Seria Hommage Concept oferă reinterpretări ale modelelor clasice BMW, folosind un limbaj modern de design. Iar BMW Concept 4 se află în categoria automobilelor concept bazate pe modelele de serie existente.

DOUĂ AUTOMOBILE COUPÉ, O SINGURĂ TULPINĂ ADN.

The 4 - Magia formelor

Faptul că nu toate liniile, marginile sau contururile sunt adoptate şi în designul final al modelelor de serie nu reprezintă o pierdere pentru designerul Seungmo Lim. „Fiecare provocare reprezintă o nouă oportunitate. A fost o mare plăcere pentru mine să regândesc, să dezvolt şi astfel să îmbunătăţesc formele acestui BMW Concept 4, pentru noul BMW Seria 4 Coupé.” Reinterpretarea grilei frontale a fost un element clasic în crearea automobilului concept şi a noului model BMW Seria 4 Coupé.

GRILA DUBLĂ FRONTALĂ CA PUNTE SPRE VIITOR.

The 4 - Magia formelor

Crearea unui BMW înseamnă şi reinventarea repetată a peste 100 de ani de istorie BMW. Seungmo Lim se plimbă în jurul automobilul şi atinge montantul C şi linia laterală înainte de a arăta spre partea faţă a noului BMW Seria 4 Coupé: „Avem o istorie a designului extrem de bogată. Un simbol face un automobil să fie inconfundabil – iar grila dublă este unul dintre simbolurile noastre. Cu toate acestea, designul BMW trebuie să fie reinterpretat şi reorchestrat cu fiecare oportunitate spre viitor. Pentru a face un pas important înainte, ne-am uitat în trecutul nostru pentru noul BMW Seria 4 Coupé.”

 

Cu noua grilă alungită şi spoilerul faţă, designul noului BMW Seria 4 Coupé se inspiră din modele clasice precum BMW 328 sau 3.0 CSi, făcând referire la lunga istorie de succes a modelelor din segmentul coupé al mărcii BMW.

CULOAREA CREEAZĂ POVEŞTI SPECIALE.

The 4 - Magia formelor

Designul unui automobil mereu începe de la linii, iar cu culoarea potrivită, acestea pot fi intensificate. „Culoarea dă formă automobilului,” spune Lim, arătând spre Concept 4. Culoarea exterioară expresivă „Roşu Forbidden” scoate în evidenţă cel mai bine liniile de la suprafaţă. Aceasta scoate în evidenţă suprafeţele modelului coupé care sunt iluminate într-o nuanţă de roşu lucioasă şi extrem de intensă, în timp ce zonele aflate în umbră apar aproape negre, creând un contrast fascinant.

„Fiecare culoare are propria sa personalitate” explică Seungmo Lim, „dar liniile şi formele noului BMW Seria 4 Coupé vor exprima caracterul lor unic în fiecare culoare exterioară.”