INTRODUCERE
ECONOMIA CIRCULARĂ POATE CONSERVA RESURSELE.
Conservarea resurselor este unul dintre obiectivele noastre. La fel ca şi utilizarea materiilor prime cât mai atent, cât mai des şi cât mai mult timp posibil. Obiectivul nostru este o economie circulară. Cu respect pentru lume şi idei bune pentru sustenabilitatea noastră.
Abordare circulară.
Într-un automobil nou al Grupului BMW sunt integrate în medie 60 kg de plastic reciclat – adică un procent de până la 20%.
Reciclarea bateriei.
90% dintre materialele din bateria de înaltă tensiune dintr-un automobil electrificat al Grupului BMW sunt reciclabile.
Prelucrarea deşeurilor.
În anul 2021, 99% dintre deşeurile generate de producţia internă de 2,5 milioane de automobile pe an la nivel global au fost reciclate fie ca materiale (93,4%), fie pentru prelucrare ulterioară (de ex. termică) (5,8%).
ECONOMIE CIRCULARĂ
DESCOPERĂ PUTEREA CIRCULARITĂŢII.
Gestionarea responsabilă a resurselor joacă un rol esenţial pentru Grupul BMW. În acest proces, ne dorim să continuăm să utilizăm materii prime care respectă cele patru principii ale economiei circulare:
BMW i VISION CIRCULAR.
RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE ŞI RE:CYCLE. BMW i Vision Circular a fost conceput respectând principiile noastre pentru economia circulară. Astfel, acest automobil-concept complet electric şi compact, cu accent pe sustenabilitate şi lux, reprezintă o fereastră spre viitor.
VOPSELURI AUTO MAI SUSTENABILE, DIN BIOMASĂ.
Atelierele de vopsitorie din fabricile europene ale Grupului BMW folosesc vopseluri mate care nu sunt produse din ţiţei, ci din materii prime regenerabile, precum deşeuri biologice. În plus, fabricile Grupului BMW din Rosslyn şi Leipzig folosesc şi un strat de protecţie anti-coroziune fabricat sustenabil. Reducerile de emisii de CO₂ într-un proces certificat de TÜV se ridică la peste 15.000 de tone în perioada 2022-2030.
CICLUL DE VIAŢĂ AL BATERIEI
ETAPELE CICLULUI DE VIAŢĂ AL UNEI CELULE DE BATERIE.
Dezvoltare.
În Centrul de Competenţă pentru Fabricarea de Celule din München, Grupul BMW face cercetări privind compoziţia chimică ideală a celulelor dintr-o baterie litiu-ion. Aceasta implică un proces elaborat de dezvoltare a componentelor catod, anod, separator şi electrolit.
Utilizare în automobil.
Automobilele electrice din ziua de astăzi ating deja o autonomie care depăşeşte 600 km cu o singură încărcare, iar tendinţa este de creştere. Experienţa arată că automobilele electrice pot să ajungă la acelaşi kilometraj ca şi omoloagele lor convenţionale fără a fi necesară schimbarea bateriei de înaltă tensiune.
A doua viaţă.
După utilizarea intensivă a bateriei litiu-ion în automobil, este posibilă continuarea utilizării acesteia timp de mulţi ani ca unitate de depozitare staţionară în ferme de baterii, de exemplu, înainte de a intra în procesul de reciclare.
Reciclare.
Materiile prime ale celulei de baterie pot fi reprelucrate. În Centrul de Competenţă pentru Fabricarea de Celule, Grupul BMW dezvoltă reciclarea materiilor prime secundare pentru următoarea generaţie de celule de baterie. Acesta marchează sfârşitul ciclului de viaţă al celulei de baterie – ciclu care poate începe din nou şi din nou.
Întrebări frecvente